ЕКОЛОШКИ ПОКРЕТ „ОЧИСТИМО СВЕТ“ 2014.
15.09.2014


Ученици основне школе “Бранко Радичевић” у Габровцу у Нишкој општини Палилула, акцијом уређења централног трга у насељу, око аутобуске окретнице, најавили су планетарну еколошку активност у Србији “Clean up the World-Очистимо свет 2014.”, која сваке године, средином септембра месеца, широм света окупи преко 40 милиона волонтера. “Заједно смо показати, наши ученици, професори, родитељи ученика као и чланови Савета грађана у селу, да наши локални напори имају значајан, глобални утицај на нашу животну средину – изјавила је Глорија Радојичић директор основне школе у Габровцу која је основана давне 1878.године. Друштвено користан рад, еколошко образовање 150 ученика из Вукманова, Габровца, Бербатова, Д.Власа, обогаћују наш процес образовања. Подршка Градске општине Палилула, председника Бобана Џунића и председником Савета грађана Драганом Ђорђевиће, чине нашу активност још успешнијом.

“Ми смо почетком ове године завршили међународни пројекат “Живети зелено”. Циљ је био да се управо ова популација наших становника, деца и омладина упознају са најзначајнијим еколошким проблемима у нашој средини и да кроз програм, еколошког образовања утичу на животну средину каже Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. Иницијатива потекла од самих мештана да уреде своје насеље показује да се нешто мења у свести људи. То охрабрује.

Тема овогодишње CUW кампање, која је усмерена на очувању животне средине  и одвија се под мотом: наше место-наша планете-наша одговорност, истиче значај грађансаке иницијативе и улогу сваког појединца у локалној заједници. Садњом новог дрвећа, чишћењем паркова, корита река, плажа, очувањем водних ресурса, сакупљањем, раврставањем и рециклажом отпада, армија добровољаца остварује глобални утицај, кажу у ЕКОПОЛИСУ-Медијској еколошкој мрежи Србије, која је већ дванаест година прометер кампање “Очистимо свет” у Региону.

„Очистимо свет“  је данас један од најзначајнијих еколошких програма у свету, који је покренуо Аустралијанац Јан Кирнан. Организује се више од 20.година под покровитељством УНЕПА, окупља добровољаце-волонтере у више од 120 земаља света  сједињених у јединствен покрет који тежи да очува човекову околину. (ЕКОполис)